Domov | Kontakti | Kazalo strani

".$res123[

Gasilska, udeležencev 'Šole zdravega življenja 2019', v Strunjanu, s predavateljico, inženirko živilske tehnologije, gospo Marijo Merljak.

NAPOVEDNIK

TEDEN ZA ZDRAVJE 2019

KKMD in Občina Ravne na Koroškem sta organizirala 'Teden za zdravje 2019', med 22. in 27.4. Kar 20 dogodkov se je zvrstilo v štirih dneh. Utrinke si lahko ogledate v fotogaleriji!!! Oglejte si POROČILO!!!

GLASILO KKMD ŠT. 19

Pripravili smo že 19. številko GLASILA, ki ga bodo vsi člani dobili v teh dneh, v njem pa prim. Cirila piše o krvi in srcu, Ivan o svojih 20-letnih izkušnjah, Peter pa o dveh uspešnih primerih oživljanja s strani očividcev. V glasilu so tudi napotki za naročanje na kontrolne preglede v bolnici. Za ogled GLASILA kliknite tukaj!!!

INICIATIVA ZA AED - 

PROTESTNO PISMO NA MIZŠ

Na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslavljamo prostestno pismo zaradi njihove neaktivnosti!!!

PREDAVANJE PRIM. CIRILE 

Prim. Cirila je imela zanimivo predavanje v novo ustanovljeni skupini, v Strojnski reki, na temo "KAKO POMAGATI SVOJEMU SRCU?" Utrinki v fotogaleriji!!!

CEPLJENJE PROTI GRIPI

Ne pozabimo se cepiti, saj ga zdravniki posebej predlagajo srčno žilnim in drugim kroničnim bolnikom ter osebam starim več kot 65 let. Z rednim cepljenjem si krepimo imunsko odpornost in omilimo morebitni napad gripe.

KONTROLNI PREGLEDI PRI SPECIALISTU

Odbor Kluba je Splošni bolnišnici poslal pobudo, da se drugače uredi naročanje na kontrolne preglede. Sedaj se ti pregledi uvrščajo na normalne čakalne vrste. V. d. predstojnica Oddelka za interno medicino Irena Umek-Bricman dr. med. spec. je odgovorila: 'Sedaj pa osvetlimo težave kardioloških bolnikov: po obravnavi pri specialistu, bodisi v ambulanti ali po hospitalizaciji, prevzame nadalnje vodenje bolnika osebni zdravnik. Osebni zdravnik tudi skrbi za napotitev na kontrolne preglede. Skrb bolnika in osebnega zdravnika je, da bo bolnik imel potrebno napotnico za kontrolo. Na izvidu kardiologa je tudi zapisano, kdaj naj bi bila kontrola. Zato je na napotnico tudi potrebno pripisati navodilo specialista, kdaj naj bi ta kontrola bila. Če tega na napotnici ne piše, naročanje na termine, kot je želel specialist ni možno. V informacijski pisarni namreč razporedijo prispele napotnice po vrstnem redu prihoda. Če pa je zapisan mesec, kdaj naj bo kontrola, se razporedi pod tisti mesec'. Bolnikom torej predlagamo, da osebnega zdravnika opozorijo na nujnost zapisa meseca potrebnega kontrolnega pregleda pri specialistu. 

VRELCI ZDRAVJA 03/2018

Terme KRKA so v svoji tokratni (3/2018) številki revije 'VRELCI ZDRAVJA' namenile veliko pozornosti in prostora koronarnim bolnikom in klubom, strani 15 - 28. Seveda je najlepša slika na strani 24!!!

IZLET V DOLINO SOČE

Izleta v Dolino Soče se nas je udeležilo 134. Od Traberka do Vrbskega jezera in naprej skozi Avstrijo in Italijo nazaj v Slovenijo do Trdnjave Kluže na dostopu v Bovško dolino. Sledila je učna ura zgodovine severozahodne Slovenije, s 'pravimi' vojaškimi častniki nekdanjih vojska. Nadaljevali smo pot skozi Triglavski narodni park do njegovega glavnega informacijskega središča. Tu pa učna ura o mrtvi in živi naravi, živalstvu, rastlinstvu in ljudeh v tej prelepi a zahtevni naravi. Komaj smo še ujeli kosilo v Dolini Trente, tako zanimive in poučne so bile te naše učne ure. Zaradi muhastega vremena poti nismo nadaljevali proti Bovcu in Kobaridu ampak smo se obrnili proti domu. Potem pa spet mimo bahavih vršacev, globokih sotesk, ledeniškega jezera, do doma, v za nas še vedno najlepšo Mežiško dolino. Hvala Relaksu, šoferjem in predvsem vodičkam za njihovo strokovnost, prijaznost in širok nasmeh od prve do zadnje minute. UTRINKI V FOTOGALERIJI!!!

JESENSKO ZIMSKE AKTIVNOSTI

Začeli smo z redno tedensko rehabilitacijsko telesno vadbo v vseh osmih skupinah, nadaljujejo se usposabljanja šolske mladine in odraslih o prepoznavi srčnega zastoja, masaži srčne mišice in uporabi javno dostopnega AED. 28.9. 2018 imamo v Črni na Koroškem prireditev ob Svetovnem dnevu srca, 6.10.2018 nas gre 144 na izlet po Dolini Soče, oktobra 2018 začne prim. Cirila pogovore s člani posameznih skupin Kluba, sledijo predavanja zdravnikov za občane. Decembra se po skupinah sestanemo na zabavnih srečanjih. Po Novem letu pa poleg vseh rednih aktivnosti še priprave na Zbor članov za leto 2018, ki bo sredi marca. Na njem bomo poleg poročil in sklepov za leto 2018 dopolnili Statut Kluba, izvolili novi odbor in končno tudi novega predsednika Kluba. Nekaj bomo rekli tudi o pretečenih petnajstih letih našega dela. Po Zboru pa že tradicionalno klubsko družabno srečanje.   

SVETOVNI DAN SRCA -2018

Letos poteka pod geslom:'Za moje srce, tvoje srce, za vsa naša srca'. Kulturno zdravstvena prireditev je bila v Kulturnem domu Črna na Koroškem v petek 28.9.2018 ob 17.uri. Sodelovali so: Osnovna šola in Občina Črna na Koroškem, DD ter KK Mežiške doline. Utrinke si lahko ogledate TUKAJ!!! 

GLASILO št. 18.

Na začetku septembra smo izdali 18. št. našega Klubskega GLASILA. V njej prim. Cirila piše o:'KARDIOMIOPATIJI' oz. o nekaterih novejših vidikih okvare srčne mišice. Peter je opisal konkretni primer srčnega zastoja, reševanja človeka s strani naključno prisotnih, prvih posredovalcih in gasilcev ter helikopterskega prevoza  v UKC Maribor. Iz biltena NIJZ smo povzeli nekaj podatkov iz raziskave o skrbi za naše lastno zdravje. Objavljamo tudi intervju z dr. Borutom Jugom: 'SRCE JE NAŠA NAJPOMEMBNEJŠA MIŠICA'. Pa še par besed in sliki smo objavili o letošnji Šoli zdravega življenja v Zdravilišču Strunjan. ZA GLASILO ŠT.18 KLIKNI TUKAJ!!!

TELESNA VADBA

Polni novih moči pričenjamo z novo sezono aktivnosti. PRIDRUŽITE SE NAM!!!


Rezultat iskanja slik za happy heart.gif

NOV JAVNO DOSTOPNI AED

Občina Vuzenica in Koronarni klub Dravske doline sta poskrbela za nov javno dostopni AED na SV. Primožu na Pohorju, pri gostilni Prodnar!!! Le skupaj smo lahko še boljši!!!

SEJA ODBORA KLUBA

V priponki je zapisnik 4. seje odbora. Ali pod KLUB/ODBOR.  

ŠOLA ZDRAVEGA ŽIVLJENJA - STRUNJAN

Člani našega kluba so srečno prispeli v Strunjan, na šolo zdravega življenja. Kdor misli, da ve vse ... ne ve nič!!! Utrinke si lahko ogledate v fotogaleriji ali kliknite TUKAJ.

TEDEN ZA NAŠE ZDRAVJE V OBČINI RAVNE NA KOROŠKEM

Potekal je v tednu od ponedeljka 14.5. do sobote 19.5.2018. Program v priponki. 

SRCE JE NAŠA NAJPOMEMBNEJŠA MIŠICA

V brezplačni prilogi '5 MINUT ZA ZDRAVJE' si lahko preberete med drugim tudi zelo zanimiv prispevek člana strokovnega sveta Zveze, dr. Boruta Juga, z zgornjim naslovom. Če želite si lahko izvod brezplačnika naročite na info@sanofarm.si

MOJE ZDRAVSTVENE IZKUŠNJE

Ob 19. obletnici 1. srčnega infarkta sem zapisal nekaj svojih izkušenj, napak in uspehov.    Ivan. Preberetie si lahko pod: IZKUŠNJE SRČNIH BOLNIKOV-PRISPEVKI-18 LET PO INFARKTU. 

NEKAJ O MOŽGANIH

Ni je diete, ki bi lahko odstranila vso maščobo iz telesa, kajti možganov je ena sama tolšča. Brez možganov boste morda lepi na pogled, a kaj drugega ne boste zmogli, kot da kandidirate za kako javno funkcijo. (GEORGE BERNARD SHAW)

100. JAVNO DOSTOPNI AED V KOROŠKI REGIJI

V sredo, 6.12.2017 smo v Dobji vasi na Ravnah na Koroškem predali namenu 100. javno dostopni AED na Koroškem. To smo dosegli v desetih letih od postavitve 1. v Mežici. Veliko nas je sodelovalo v tem projektu. Od vseh treh koronarnih klubov, ki delujejo v regiji, vse občine, številni donatorji: od podjetij, obrtnikov, fizičnih oseb, zavodov, celo političnih strank itd. Pridobili smo tudi Evropska sredstva. Projekt je potekal pod strokovnim mentorstvom prim. Cirile Slemenik Pušnik in operativnim vodenjem Petra Kordeža. Hvala vsem. Seveda zgodba ni končana. Krepili bomo gostoto AED na terenu, skrbeli za poznavanje lokacij AED, usposabljali odrasle in šolsko mladino za prepoznavo srčnega zastoja, masažo srčne mišice in uporabo AED. Poleg tega pa bomo pritiskali na državo, da to področje uredi sistemsko in da v učne programe osnovnih in srednjih šol vključi sistematično in trajno zdravstveno vzgojo šolske mladine. 

VSE O ZDRAVILIH

Vse, kar vas zanima o zdravilih, ki jih jemljete, lahko najdete na spodnji povezavi:

MOJA ZDRAVILA

INICIATIVA ZA AED - POBUDE
              Poglejte, za kaj se zavzemamo v svojih pobudah!!!                 


ČUDEŽNA IN OBIČAJNA ŽIVILA

Če vas zanima,kaj nam nudijo 'čudežna' in kaj običajna živila,poglejte na ZNANJE-PRISPEVKI-HRANA.

HRANA

'Če hrana raste, jo jej, če ne raste, je ne jej. Sadje, zelenjava, oreščki in žitarice rastejo. Sladice in kokakola ne!' (L. Hay)


 

 
STRUNJAN 2019
STRUNJAN 2019
TEDEN ZA ZDRAVJE 2019 - POROČILO
SPOŠTOVANI ČLANI KORONARNEGA KLUBA MEŽIŠKE DOLINE
Pozdrav Članstvu
SPOŠTOVANI ČLANI KORONARNEGA KLUBA MEŽIŠKE DOLINE
poročilo
TEDEN ZA ZDRAVJE 2019
Vsi obiskovalci in kliki: 1003099
Različni na dan: 21117
Različni po IP: 14214

SPOŠTOVANI ČLANI KORONARNEGA KLUBA MEŽIŠKE DOLINE

Dva meseca sem čakal preden vas nagovorim. Ni me sram priznati, da v celoti ne obvladam spletnih strani. No in danes mi je priskočil na pomoč naša gonilna sila predvsem za oživljanje. In kaj je naredil naš Peter: "oživil je moje znanje na področju spleta", sicer pa sem še kar živ.

Bodimo malo resni, dovoljujem si izreči nekaj misli po skoraj dveh mesecih predsedovanja. Dolgo sem rabil, da sem, se odločil vsaj za silo stopiti v čevlje mojega predhodnika Ivana Žagarja. Pričakujem vsesplošno pomoč ljudi, ki so bistvena gonilna sila v delu koronarnega kluba, pa naj jih kar naštejem: Kot največja osnovna pomoč in mentorica je prim. dr. Cirila Slemenik Pušnik, ki skrbi za strokovni del in poslanstvo koronarnega kluba in bolnikov z srčno žilnimi boleznimi. Imamo primere, ko je čudežna naprava "avtomatski defibrilator ali na kratko AED rešil čudovito človeško lastnost " ŽIVLJENJE" ljudem, ki so ravno po zaslugi AED še vedno med nami in so živ dokaz pomembnosti le tega. Da to deluje v takšni meri je zaslužen naš Peter Kordež s svojimi sodelavci ki skrbijo za širitev in izobraževanje o uporabi AED od Javorja, Koprivne, Strojne in vseh centrov po Mežiški dolini. Zavedajmo se, da sam AED brez znanja o njegovi uporabi je naprava brez koristi.

Naslednji pomemben člen delovanja Kluba so skupine za telesno vadbo v katerih je prav tako močno vklopljen naš Peter. ravno on skrbi za pogoje, vsebino in kadre, ki izvajajo telesno vadbo. Znanstveno je dognano, da ravno telesna aktivnost je člen, ki krepi našo za pest veliko mišico, ki neutrudno prečrpava kri po našem telesu. Seveda, ko  se v tej mišici - srcu kaj zalomi oz. dobi napačno komando ali prekinitev dotoka krvi pride do panike, ki zajame vse nas, ki smo navadno najbližji človeku z okvaro ali motnjo v desetletja trajajočem tiktakanju . Kdo naj bi bil prvi v pomoči - mi - svojci, sosedje, prijatelji ali minmoidoči. Ravno zaradi tega apeliram na vse nas, vas in vse slučajne prisotne, da se resnično v čim večjem številu ideležujemo usposabljanj za oživljanje in nudenje tako dragocene prve pomoči do prihoda strokovne pomoči v obliki zdrtavnika, medicinskih tehnikov in v zadnjem času vse več za to usposobljenih gasilskih skupin, ki marsikdaj rešijo človeka.

Naj za zaključek podam svoje pričakovanje, mnenje s katerim pričakujem vse splošno sodelovanje na vseh nivojih. Predvsem pa apeliram na članstvo,da smo aktivni člani, pripravljeni sodelovati, ko smo poklicani. Samo enotni in aktivni bomo garant za uspešno delo Koronarnega kluba Mežiške doline in vseh klubov Zveze Koronarnih klubov Slovenije.

Z željo dobrega sodelovanja vas najlepše pozdravljam in se veselim vsakega srečanja kadar koli.

Predsednik Koronarnega kluba Mažiške doline

Alojz Ovnič

 
Copyright © 2011 Koronarni klub Mežiške doline. Vse pravice pridržane. Produkcija Kopje d.o.o.
   
Na naši strani uporabljamo piškotke za analizo strani in z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. STRINJAM SE! Več o piškotkih