Domov | Kontakti | Kazalo strani

AVTOMATSKI DEFIBRILATOR (AED) JE ...

 AVTOMATSKI DEFIBRILATOR (AED)

Kaj vemo o avtomatskem defibrilatorju, ali s kratico AED (automated external defibrillator – avtomatski zunanji defibrilator).

»Zgodovina«

Že leta 1775 so opisali, da električni tok sproži smrt pri kokoših. Leta1849 so to poimenovali ventrikularna fibrilacija, ali migetanje prekatov, l.1900 so spoznali, da jo je prav tako možno prekiniti z močnejšim sunkom električnega toka, z defibrilacijo, za kar se moramo v prvi vrsti zahvaliti človekovemu najboljšemu prijatelju, saj so raziskovanja opravljena tudi na psih.

Vendar je moralo miniti kar nekaj let, preden so l. 1947 prvič pri človeku ponovno obudili migetajoče srce s pomočjo električnega toka in to med operacijo na odprtem srcu. Šele l. 1956 je dr. Paul Zoll, s pomočjo klasičnega defibrilatorja, izvedel prvo zunanjo defibrilacijo pri človeku. V začetku 70. let prejšnjega stoletja so že preizkušali prve modele avtomatskih defibrilatorjev, dejanske študije pa so pričeli l. 1980, z napravo, ki je tehtala skoraj 13 kg, medtem, ko so nekateri danes težki manj kot 2 kg. Prvo poročilo o uporabi samolepilnih elektrod so objavili maja, leta 1986.

Ameriški Rdeči križ je pričel z izobraževanjem laikov v temeljnih postopkih oživljanja z uporabo AED marca 1999, novembra 2002 ga je bilo v ZDA možno kupiti na recept, od septembra 2004 pa ga je možno kupiti tudi brez recepta.

»Danes«

Če povemo, da so na pobudo  žal pokojnega dr. Toma Ploja (društvo IATROS), prve aparate v Sloveniji pričeli nameščati na javna mesta leta 2005, mi pa zahvaljujoč Zvezi, v Mežici l. 2007, lahko rečemo, da smo v koraku s časom, vsekakor pa smo Korošci preostalo Slovenijo prehiteli za krog (ali dva), za kar ste lahko člani »Koronarnega kluba Mežiške doline«, upravičeno ponosni. Danes je na Koroškem že 72 javno dostopnih AED, beležimo 37 primerov uporabe s strani laikov,naključno prisotnih, od tega 6 zelo uspešne, ko so s sunkom električnega toka uspeli ponovno pognati srce pri bolniku s srčnim zastojem. Še v enem primeru govorimo o uspehu, četudi uporabljeni AED ni svetoval sunka el. toka, šlo je namreč za srčni zastoj zaradi zapore dihalne poti, očividka je s pomočjo oživljanja rešila bolnika. Uspešno smo dobili nazaj AED, ki so ga odtujili v Dravogradu. Uspeh uporabe AED pa je v veliki meri odvisen od pripravljenosti  prisotnih, da priskočijo na pomoč, seveda pa je dobro, da so seznanjeni s smernicami na področju oživljanja in da »poznajo« AED, za kar se zavzemamo tudi mi. V Sloveniji ni zakonsko določeno obnavljanje znanja prve pomoči, ki bi ljudem omogočilo, da osvežijo svoje znanje s področja oživljanja vsakih nekaj let, zato se v klubu trudimo, da bi ponudili to usposabljanje čim širšemu krogu ljudi, predvsem pa vam, članom kluba in tistim, ki so najpogosteje v vaši bližini, da bi v primeru nenadnega dogodka, znali ukrepati. Ko se nekdo zgrudi pred nami, ali najdemo nekoga ležati na tleh, ki ne kaže znakov življenja in ne diha, ne izgubljajmo časa. AED je naprava, s katero ni možno škodovati bolniku, na katerega jo namestimo, lahko pa mu rešimo življenje! 


PROBLEMATIKA AED V SLOVENIJI

Mreži nevladnih organizacij s področja zdravja http://nvozdravje.si smo poslali naš pogled na problem javno dostopne defibrilacije v Sloveniji z željo, da tudi po tej poti razširimo možnost postopne rešitve te problematike, da bi nam bilo lažje pri delu z AED  v bodoče ter da s pomočjo naših izkušenj drugi hitreje vzpostavijo podoben model na svojem področju. Tudi o tej temi se bomo pogovarjali na okrogli mizi ob svetovnem dnevu srca, ki bo v Mežici, 28.09.2011. Vabljeni!


PROBLEMATIKA AED V SLOVENIJI 344.15 kB
DEFIBRILATOR IN DEFIBRILACIJA

Nekaj zanimivih vprašanj in seveda odgovorov, ki razrešujejo dileme, katere se pojavljajo ob misli na uporabo avtomatskega defibrilatorja, za katerega je najpomembneje vedeti, da je VAREN, in z njim NI MOGOČE škoditi bolniku, na katerega ga namestimo.


DEFIBRILATOR IN DEFIBRILACIJA 84.99 kB
Copyright © 2011 Koronarni klub Mežiške doline. Vse pravice pridržane. Produkcija Kopje d.o.o.
   
Na naši strani uporabljamo piškotke za analizo strani in z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. STRINJAM SE! Več o piškotkih